Alhamdulillah sekali lagi kita diberikan peluang untuk bertemu Ramadhan, bulan penuh pengampunan...
Ini bermakna Ramadhan ini Ramadhan kali ketiga kami berpuasa tanpa adik tersayang, Siti Noraini Binti Mokhtar...Al-fatihah untuk adik tersayang...betapa Kami semua sangat-sangat merinduinya...
Untuk Ramadhan kali ini, saya bernekad untuk meneruskan cabaran 30 hari tanpa Bazaar Ramadhan. Sejak Encik Suami punya blood pressure in higher limit dan hypercholesterolaemia, so masakan dari rumah mungkin makanan yang terbaik... InsyaAllah...
Untuk Iftar hari pertama, since saya purposely ambil cuti (sebab nak menghabiskan cuti yang banyak tu). Menu untuk iftar hari pertama adalah, Roti jala dan low fat kari ayam, dessert- black forest cake, air- Ribena Laici dan buah- tembikai merah.
Rasa macam tak sedap hati pulak tak ada nasi, sebab my husband mesti nak nasi, so just add sayur goreng ala chinase simple style dan sambal belacan untuk dimakan bersama kari nanti.(my husband always said, curry without sambal belacan would never complete..layan kan jelah...hehe)
Resepi Roti Jala ni dari my mom. Mula-mula google jugak resepi untuk roti jala dan kebanyakkannya menggunakan telur dan susu, since i'm not prefer to put an egg dalam roti jala, so there's goes the recipe:
2 Cawan Tepung Gandum
1/2 cawan Tepung Kastard
Air (Agak-agak, kalau cair tambahkan tepung gandum)
cara-cara:
Campurkan keseluruhan bahan, kemudian masukkan ke dalam blender, blenderkan sampai halus..
Kemudian bahagikan kepada 2 bahagian, warna kuning dan hijau(ikut masing-masing punya gaya)
Isikan adunan dalam acuan tepung jala(saya gunakan botol mayo dari daiso- gaya diambil dari blog kak azlita masam manis.)
Panaskan non-stick pan, sapukan sedikit minyak,
Jalakan adunan di atas pan...corak masing-masing...
Bila tengok adunan agak kering angkatkan (tak perlu terbalikkan)
kemudian gulungkan ikut cara masing-masing.
Bagi resepi Kari Ayam pula, resepi ni mak bagi jugak, tapi main agak-agak dan ikut bahan yang ada dirumah sahaja
Setengah ekor ayam dibuang kulit..(saya potong kecik, senang nak makan dengan roti jala)
1 biji bawang merah besar
3 biji bawang putih
1/2 inci halia (kalau banyak sangat nanti pahit)
1 bunga lawang
1 kulit kayu manis
1/2 cup low fat cocunut milk
air asam jawa
asam keping
3 biji kentang
1 paket rempah kari ayam dan daging
3 sudu cili kering (yang diblender)
Garam dan Gula
1) panaskan minyak
2) masukkan kulit kayu manis dan bunga lawang
3) masukkan bawang besar + bawang putih + halia
4)sementara menunggu bawang layu, satukan rempah kari + cili tambah sedikit air untu gaulkan
5)masukkan rempah kari ke dalam periuk, gorengkan sehingga garing
6) Masukkan ayam + kentang + air asam
7) masukkan santan + garam dan gula + asam keping
8) masak sehingga ayam dan kentang empuk
Untuk dessert... kek ala-ala black forest, kebetulan tengok ader chocolate cake kat peti ais yang tak terusik dah, ader whipping cream dan cherry dalam tin, so combine jelah barang-barang nih...(mood malas nak ke kedai)
Cara-caranya
1)pukul non-UHT whip cream sampai kembang
2)potong cake kecil-kecik
3)kemudian susun, cake dalam cawan, lapis dengan cherry, kemudian tutup dengan whip cream, ulang proses yang sama sampai penuh cawan..
Akhirnya habis juga puasa yang pertama...Alhamdulillah...
Apa pon juadah berbuka, i always remind myself, more vege, more fruit dan more water...insyaAllah....
No comments:
Post a Comment